centurion Quote:
Pentru mine problema nu vine de la CO2, ci de gazele care ne imbolnavesc: HC, NOx, particule etc.
Deci ma indoiesc ca Porsche va reusi ceva cu acel combustibil, mai ales ca sunt tari care au anuntat ca in 9 - 10 ani vor interzice vanzarea de vehicule cu motoare termice.
Cred ca tarile respective se refera la automobile, nu si la utilitare, transporturi rutiere, atelaje, etc. Ar fi oleaca absurd sa isi taie craca de sub picioare. Plus ca mie nu mi-e clar cum faci cu masinile sh si sh importate. Practic masini deja inregistrate. Pentru ca daca nu vin cu programe de subventie al masinilor electrice exista un potential masiv de importuri sh din tarile vecine de masini conventionale. Adica sa fim seriosi, cel mai ieftin EV e peste 20k de coco. Si e o conserva pe roti. O termica echivalenta e pe la 12-15k de coco. Semnificativa diferenta as zice.
In alta ordine de idei, gazele respective respective nu te vor mai imbolnavi in oras, dar or sa iti dea chetchul cand iesi, intr-o lume a viitorului cu orase verzi dar industrie excesiva in afara.
Intr-o cu totul alta ordine de idei, poluarea auto e in general pe locul 2, 3 sau 4, in functie de cum aranjezi elementele in top. Pe 1 e mereu industria. Houshold, building maintenance si producerea de electricitate, odata asociate (si in unele analize sunt asociate) trec pe 2 la distanta considerabila de locul 3, poluarea automobilelor.
Apoi mai e si discutia, asociem poluarea automobilelor cu cea produsa de transporturi sau nu? Si asta e o diferenta.
Parerea mea e ca daca asociem automobilul electric cu performanta (viteza, accelerare, stabilitate), atunci vorbim de un progres semnificativ in lumea auto. Dar daca le asociem cu ecologia, reducerea poluarii, etc, atunci eu cred ca tragand linia la final nu e nici o diferenta fata de automobilele asa cum le stim acum.